Wat is het verschil tussen een deurwaarder en incassobureau?

Wat is het verschil tussen een deurwaarder en incassobureau?

Wanneer u een partner wilt inschakelen voor incassowerkzaamheden kunt u voor een deurwaarderskantoor of incassobureau kiezen. Maar wat zijn nou eigenlijk de verschillen tussen deze twee partijen? In welke situatie kunt u het best een deurwaarder inschakelen en wanneer heeft u misschien meer aan een incassobureau. Een incassobureau mag, juridisch gezien, een stuk minder dan een deurwaarder. Toch is dit niet bij iedereen bekend, velen denken dat een incassobureau meer mag dan dat daadwerkelijk het geval is. In dit blog gaan we dieper in op de verschillen, zodat u de juiste partij kunt inschakelen voor uw situatie.

Bevoegd- en verantwoordelijkheden

Zoals u hierboven al heeft gelezen, mag een incassobureau minder dan een deurwaarder mag. Zo mag een deurwaarder een dagvaarding uitbrengen en beslag leggen, iets wat een incassobureau niet mag doen. Een incassobureau kan in principe enkel een minnelijke incasso sturen. Het doel is om tegen lage kosten en met weinig papierwerk de openstaande schuld geïnd te krijgen. Een incassobureau kan hierbij geen verplichtingen opleggen, daarvoor moet alsnog een deurwaarder ingeschakeld worden. Deze heeft meer bevoegdheden, en dus ook meer verantwoordelijkheden. Een deurwaarder handelt niet alleen in uw belang, maar houdt ook rekening met de schuldenaar. Het is niet zijn doel om een schuldenaar nog verder in de problemen te brengen, al kan een deurwaarder in theorie zelfs iemand uit hun huis laten zetten.

Verplichte toezicht

Omdat een deurwaarder meer kan en mag dan een incassobureau zijn er ook bepaalde instanties die toezicht houden op deurwaardersbedrijven. Alle gerechtsdeurwaarders zijn aangesloten bij de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) en ze zijn bovendien onderworpen aan toezicht door het Bureau Financieel Toezicht (BTF) en tuchtrecht. Deurwaarders zijn verplicht om zich aan bepaalde gedragsregels te houden. Het BTF controleert de financiële huishouding van een deurwaarder om te controleren of uw geld bij de deurwaarder in veilige handen is.

Vind een deurwaarder die bij u past

Een incassobureau is niet verplicht om zich ergens bij aan te sluiten. Aansluiten bij een organisatie, het hebben van een derdegeldenrekening of het handelen volgens gedragsregels gebeurt op vrijwillige basis. Hierdoor zit er veel verschil tussen de kwaliteit van verschillende incassobureaus. Bij een deurwaarder heeft u veel meer zekerheid van goede zorg en kwalitatieve dienstverlening. Bij www.stalmandeurwaarders.nl bent u zeker van een partner die optimaal bereikbaar is en met u meedenkt wanneer het u uitkomt.

zininzaken.nl

Reacties zijn gesloten.