Wat doet een accountant?

Wat doet een accountant?

accountant

Een accountant kun je ook wel een vertrouwenspersoon noemen, een vertrouwenspersoon voor het maatschappelijk verkeer. Een accountant vertelt aan u hoe betrouwbaar een jaarrekening van een bedrijf is en of de overheidsuitgaven goed verantwoord kunnen worden. Daarnaast is een accountant ook een steun en toeverlaat aan ondernemers die bijvoorbeeld vragen hebben over administratie of financiën. Zo heb je accountants in Amsterdam en in verschillende andere steden door heel Nederland die mensen van dienst kunnen zijn als het aankomt op bovenstaande zaken.

Accountant als beroep

Niet iedereen kan zichzelf natuurlijk zomaar een accountant noemen. Het is namelijk een wettelijk beschermde titel, je kunt het vergelijken met een advocaat of een arts. Dit ben je niet zomaar, de titel krijg je dan ook pas na een uitgebreide theorie opleiding en verschillende jaren praktijkervaring. Er zijn twee verschillende titels voor accountants namelijk AA; accountant-administratieconsulent en RA; registeraccountant. Omdat accountants een belangrijke rol hebben in de maatschappij moeten zij zich ook houden aan strenge regels. Zo moeten ze zich houden aan vijf fundamentele beginselen. Deze

beginselen zijn objectiviteit, vakbekwaamheid, vertrouwelijkheid, integriteit en professionaliteit. Hier moeten alle accountants zich aan houden.

Verschillende soorten accountants

In Nederland onderscheiden de accountants zich in vier soorten. Een openbare accountant, op dat moment werk je voor een accountantskantoor of heb je een eigen kantoor en werk je vaak voor verschillende klanten. Daarnaast heb je ook nog een interne accountant, hierbij ben je in dienst van een grote onderneming of instelling. Je adviseert en controleert verschillende gegevens die betrekking hebben op de afdelingen of vestigingen van de onderneming. Eigenlijk heb je als intern accountant een klant en dat is eigen werkgever. Ook is er nog de soort accountant die ook wel de overheidsaccountant genoemd wordt. Als overheidsaccountant werk je bij de accountantsafdeling van een ministerie of een gemeente of zelfs bij de belastingdienst is een mogelijkheid. Je taken zijn dan eigenlijk om de inkomsten, uitgaven en de belastingaangiften te controleren. Tenslotte is er ook nog de accountant in business. Als accountant in business werk je in de financieel economisch management van een organisatie of instelling. Je hebt bijvoorbeeld de functie financieel directeur. Je houd je vooral bezig met het controleren van financiële zaken en zorgt ervoor dat financiële processen binnen het bedrijf waarvoor je werkt goed georganiseerd worden. Het komt er dus eigenlijk op neer dat je als accountant veel bezig bent met financiële zaken zoals de administratie, het controleren van jaarrekening of het samenstellen van jaarrekeningen.

zininzaken.nl

Reacties zijn gesloten.