Ontslagprocedure in het onderwijs

Ontslagprocedure in het onderwijs

ontslagprocedure onderwijs

Het onderwijsrecht is tevens een onderdeel van het arbeidsrecht. Echter is er voor mensen in het onderwijs een andere ontslagprocedure dan normaal. Als het gaat om een ontslag in het onderwijs, dan is alles dus net even wat anders dan normaal het geval is.

Hoe werkt het dienstverband?

Over het algemeen werken mensen in het onderwijs op basis van een vast of tijdelijk dienstverband waarbij alle arbeidsvoorwaarden hoofdzakelijk worden vastgelegd in het CAO. De verschillende onderwijssectoren hebben ook ieder een eigen CAO. Zo werkt een docent in het bijzonder onderwijs op basis van een arbeidsovereenkomst en een docent in het openbaar onderwijs op basis van een aanstellingsbrief. Een docent in het openbaar onderwijs is dan formeel een ambtenaar.

Wat is uw rechtspositie bij ontslag in het onderwijs

Bij ontslag is er tevens onderscheid in de rechtspositie. Op basis daarvan heeft een ontslagen werknemer bepaalde rechtsmiddelen ter beschikking. Zo kan een docent niet zomaar worden ontslagen. Het bestuur van de school moet zich houden aan de formele vereisten en materiƫle vereisten. Alleen bij het houden aan deze vereisten kan een docent worden ontslagen. Bij het bijzondere onderwijs staan deze regels in het Burgerlijk Wetboek beschreven en in het CAO. Bij het openbaar onderwijs ligt dit weer wat anders. Hierbij staat de procedure vermeld in het bestuursrecht en het CAO.

In beroep gaan tegen het ontslag

Als werknemer is het altijd mogelijk om tegen het besluit in te gaan. Dit moet uiteraard binnen de gestelde termijn. Wanneer dit niet mogelijk is het verstandig om een vertrekregeling met het bestuur van de school te treffen. Dit is vooral verstandig wanneer er sprake is van een vertrouwensbreuk die niet meer te herstellen is. Dit zorgt ervoor dat beide partijen snel van elkaar af zijn, maar er wel een goede regeling getroffen wordt.

Advocaat in onderwijsrecht

SWDV Advocaten biedt de mogelijkheid om te helpen bij ontslag in het onderwijs. Als expert in onderwijsrecht proberen zij u zo goed mogelijk te adviseren en te begeleiden in deze ontslagprocedure. Het kan geen kwaad om uw situatie voor te leggen bij een expert. Op basis daarvan kan een advocaat advies geven over de verder te volgen stappen.

zininzaken.nl

Reacties zijn gesloten.