Ondernemen is leren

Ondernemen is leren

Vier en een half jaar geleden zijn een goede vriendin en ik een eigen bedrijf gestart. Erg spannend die stap te maken, maar we waren overtuigd van ons goede idee en onze expertise. We maakten een sterk plan en zijn simpelweg aan de slag gegaan. Uiteraard hadden we ingecalculeerd dat het de eerste jaren vooral erg veel investeren zou zijn en het dus echt wel even zou duren voordat het daadwerkelijk zou gaan lopen. Je moet er wel een type voor zijn om risico te durven nemen, maar als je dan eenmaal die horde neemt, kan het ook enorm lonen. Je leert er zo enorm veel van je eigen bedrijf op te bouwen!

Kunnen anticiperen

Als je toewerkt naar je doel en tegelijkertijd rekening blijft houden met het slechtste scenario, heb je een realistisch uitgangspunt. Je leert anticiperen op tegenvallers en vol te profiteren van successen. Dat vergt wel flexibiliteit en uithoudingsvermogen. Ik raad dan ook elke ondernemer aan af en toe de tijd te nemen voor momenten van rust en reflectie. Soms is het nodig even gas terug te nemen om goed te analyseren waar je op dat moment staat, wat er eventueel is misgegaan en hoe je dat in het vervolg zou kunnen voorkomen. Dan kan je bewust een nieuwe koers uitzetten en sta je steviger in je schoenen dan als je simpelweg door blijft buffelen. Het kan zijn dat je er dan achter komt dat je je doel moet bijstellen. Dat is soms even slikken, maar het kan veel ruimte geven dat als het nodig is, je eenmaal hiertoe beslist. Hoeveel mensen zijn er wel niet die op hun achttiende een duidelijk plan hadden voor de toekomst, maar wie uiteindelijk een heel andere kant op zijn gegaan? Het kan juist veel meer kwaad doen als je koppig blijft vasthouden aan oude plannen, terwijl het leven je eigenlijk een andere richting op wijst. Maar ik ben de eerste die erkent dat dit erg moeilijk kan zijn. Een droom geef je niet zomaar op.

Een betrouwbare partner

Iets wat mijn goede vriendin annex mede-oprichter en ik hebben geleerd, is bijvoorbeeld dat we investeren in zowel ons contact met onze klanten als onze leveranciers. Bij die laatstgenoemde partij gingen we in eerste instantie namelijk vooral voor wat op dat moment de goedkoopste optie was. Daardoor hadden we veel tijdelijke samenwerkingen. We vonden dat niet prettig. We wilden niet alleen zelf goodwill opbouwen, maar daar zelf ook ons voordeel mee kunnen doen als dat nodig was. Door die beslissing zijn we gaan investeren in het opbouwen van langdurige en stabiele contacten, waardoor je veel meer uit een samenwerking haalt. Zo hebben wij er bijvoorbeeld voor gekozen om bij copaco computer groothandel al onze IT-oplossingen en elektronica af te nemen. Door de goede relatie die we hebben opgebouwd, kennen ze ons goed en kunnen ze met ons meedenken. Daarbij leveren ze uitstekende service. Ze zijn op de hoogte van alle mogelijke opties en de laatste ontwikkelingen, waardoor we steeds de beste keuzes kunnen maken in wat we aanschaffen. Ik kan deze elektronica groothandel dan ook bij iedereen aanraden. Ze hebben een enorme expertise te bieden, waar je als bedrijf volop op kan vertrouwen en van kan profiteren. Je kan er terecht voor al je computers, maar bijvoorbeeld ook cloud diensten. Gun jezelf die betrouwbare ICT-kennispartner en maak je bedrijf er sterker mee!

zininzaken.nl

Reacties zijn gesloten.