6 manieren om in goud te investeren

6 manieren om in goud te investeren

munt linkpartner

Investeren in goud wordt gezien als iets riskants en heeft ook al jaren lang een slecht imago. Zo geven tegenstanders aan dat goud geen rente geeft en ook geen dividend uitkeert. Daarnaast zouden er ook er allemaal risico’s mee gepaard gaan bij het kopen van goud en dat mensen die weinig verstand hebben hiervan vaak een hele verkeerde investering doen. Echter ligt het aan de manier waarop je investeert in goud. Zo kan op de juiste manier gekochte goud juist bescherming bieden tegen inflatie en dienen als koopkrachtbescherming. Goud dient als eerste instantie als verzekering van uw vermogen, en in dit artikel lichten wij 6 manieren toe om in goud te investeren

1. Goudbaren

De eerste en meest goedkope manier om te investeren in goud, is het aankopen van fysiek goud. De kosten voor het kopen van goudbaren zijn relatief laag en worden wereldwijd verkocht tegen een zeer lage premie ten opzichte van de goudprijs. De meeste gangbare goudbaren zijn van 12,5 kilo. Echter zijn deze goudbaren niet toegankelijk en ook niet praktisch voor particuliere investeerders en kiezen ze vaak goudbaren van 1 kilogram of lager. Echter houdt hierbij rekening dat hoe lager het gewicht hoe hoger de kosten worden. Nadelen van goudbaren is dat het minder geschikt is voor kleinere transacties en minder liquide zijn dan kleinere baren of munten.

2. Gouden munten

De particuliere investeerders kiezen daarom ook vaak voor gouden beleggingsmunten zoals de Krugerrand welke zijn geslagen in 1 troy ounce puur goud welke momenteel een waarden van EUR 1.150 hebben. Andere, kleinere munten zijn vaak duurder en vaak minder goed verhandelbaar. Nadelen van gouden munten zijn is dat je bij aankoop een premie moet betalen boven de goudprijs.

3. Gealloceerd goud en ongeallocceerd goud

Een andere manier van investeren in goud is gealloceerd goud aankopen. Dit betekent dat de aanbiedende partij beschikt over een goudopslag waar klanten een investering in goud kunnen doen en mede-eigenaar zijn van de opgeslagen hoeveelheid goud. Je kan dus bijvoorbeeld voor 100 euro investeren, waardoor dus een paar gram goud op jouw naam staat. Nadelen hiervan is echter dat het niet mogelijk is een fysieke uitlevering te krijgen ven de zekerheid te van dit goud is niet aanwezig. Een vierde optie is ongeallocceerd goud aankopen, wat inhoudt dat er geen daadwerkelijke positie fysieke goud wordt aangehouden en er dus geen onderliggende waarde is, echter volgen deze producten wel de goudprijs.

4. Exchange Traded Funds

Een andere mogelijkheid zijn Exchange Traded Funds, oftewel ETF’s waarbij financiële producten zijn ontworpen om investeerders de mogelijkheid te geven eenvoudig goud te kopen of te verkopen. Deze EFT’s zijn goedkoop en bieden mogelijkheden om op verschillende beursen in goud te investeren. Echter is er niet altijd fysiek goud aanwezig als dekking

5. Goudmijnaandelen

De laatste optie is te investeren in goudmijnaandelen, welke vaak als aanvulling wordt gedaan naast het kopen van fysiek goud. De waarde van een goudmijn is echter niet alleen gebaseerd op de goudprijs, maar wordt ook bepaald door de reserves, hoeveelheid dat nog niet gedolven is en de inkomende royalty’s. Een nadeel van goudmijnen is dat er onzekerheid is over de winstgevendheid, en dat het zeer volatiel is wat een hoog risico heeft.

zininzaken.nl

Reacties zijn gesloten.